8 tips til at vælge sikkert & miljøvenligt legetøj

ANNONCE

Når man som mor køber legetøj, så kigger man selvfølgelig efter det helt rigtige legetøj. Og herved undgår alle fællerne som f.eks. legetøj med kvælningsfare, men glemmer nogle gange at tænke over de ting som der ikke kan ses på overfladen. Vidste du f.eks. at rigtig meget legetøj indeholder en bred vifte af syntetiske kemikalier og tungmetaller, som kan skabe problemer for børn og unge. F.eks. finder du bly i maling samt ylen, toluen og phthalater som slet slet ikke lyder sundt.

sikkert & miljøvenligt legetøj copy

Herunder har vi samlet 10 tips til, hvordan du nemt kan købe legetøj uden, at skulle være bange for at give gift-bomber til de mindste i familien.

Tip 1: Gå efter naturligt materiale. Kig efter sikkert legetøj lavet af naturlige materialer som f.eks. massivt træ (uden overflade eller en ugiftig overflade) samt organiske tekstiler (bomuld, uld og filt).

Tip 2: Genbrug, genbrug og genbrug. Det gælder om at genbruge legetøjet – både tidligere brugt af barnet, men også af resten af familien. Overvej også alternativer til legetøj, som kan benyttes som legetøj (f.eks. en tom papkasse).

Tip 3: Køb legetøj der holder. Sørg for at købe størstedelen af legetøj med fokus på holdbarhed, hvor naturligt materiale igen kan være at foretrække. Høj-kvalitets legetøj kan koste lidt mere, men de vil vare meget længere og kan overleveres til yngre børn. Ligeledes, er du mere tilbøjelige til at få penge ud af dem, hvis du beslutter at sælge.

Tip 4: Læse alle etiketterne. Hvad er dette legetøj lavet af? Hvor kommer det fra? Det kan endvidere være en ide, at snakke med butikken/webshoppen på forhånd, hvor du hurtigt at høre, hvorvidt det er noget de har fokus på.

Tip 5: Kig efter lokalt legetøj. Du kan nemt reducere udledningen af drivhusgasser ved at købe lokalt og miljøvenlige. Selvom du godt er bevidst omkring, at ikke meget legetøj produceres i Danmark, så er der tilfælde med f.eks. naturligt materiale (som f.eks. træ), som bliver produceret i eller tæt på Danmark.

Tip 6: Undgå billige smykker og børnenes kosmetik. Begge disse typer af dress-up produkter er i høj-risiko gruppen. Billige smykker har ofte et højt blyindhold og børnenes kosmetik kan have et højt antal tvivlsomme kemikalier.

Tip 7: Undgå plast. Okay, det er nær umuligt i disse dage, men gøre din bedste indsats. Skal du købe plastiklegetøj, så gå efter legetøj som er mærket med ”CE-mærket” og ”Svane-mærket”.

Tip 8: Genbrug ikke gammelt plastiklegetøj. Selvom det kan være miljømæssigt rigtigt at genbruge gammelt plastiklegetøj, så er det ikke sikkert, og især ikke hvis der er tale om ”blødt” plast.